Skip to content

Hayal Mahsulü!

Bu hafta 11 yıllık bir hayalin sonuçlarına tanık olduk ekip olarak. “Hayal Mahsulü” lafını Project House’un kuruluşuna kadar sanki negatif bir şeymiş gibi algılardım.

Hemen hemen her girişimcinin gerçeğe dönüştürmeyi arzuladığı bir hayalimiz gerçek oluyor. Artık yabancı bir ortağımız var, bu ortak 100’ün üzerinde ülkede ofisi ve 14,000’den fazla çalışanıyla bir iletişim holdingi olan HAVAS GRUP.  Bu çatı holdingin altındaki şemsiye marka , Euro RSCG Worldwide. Bu network altındaki pek çok ajanstan biri de artık Project House oldu. Türkiye’de grubun ajansları zaten vardı, ancak dijital-merkezli bakan bir yeni nesil iletişim ajansı olarak Project House’a yatırım yapılması sadece Türkiye’ye değil, Türkiye’nin dışına da etki edecek olan yol planının bir parçası.

Son 2 gündür bana ve ortaklarıma en çok sorulan soruların cevabını hızlıca buradan da vermek istiyorum. Project House 11 yıldır olduğu gibi aynı kadro ile  yönetilecek, grup içinde bağımsız bir ajans olarak kalacak (evet, bazı yerlerde çıktığı gibi hiçbir ajansla birleşmedik, büyük bir iletişim grubuna bütünlüğümüzü koruyarak dahil olduk) ve hayır, satınalma fiyatını anlaşmalar gereği açıklayamıyoruz.

Kurulduktan 8 yıl sonra EMEA bölgesinin nin en hızlı büyüyen ajansı olduğumuzda, bu bizim hayallerimizin bir mahsulüydü. Elbette sadece hayal kurmadık 🙂  stratejik bir yaklaşım ve ekip olarak çok çalışmamız bu hayallerin gerçeğe dönüşmesinde dün de, bugün de, yarın da en önemli etken.

Hayallerimizi üreten ve besleyen tutku olmasaydı, bir çok şey farklı olurdu. Ajansın geldigi nokta ve bundan sonra gitmek istedigimiz yer, yabancı yatırımcıları da bir süredir heyecanlandırıyordu; Global kriz, yerel pazar, ekibin, yönetici ortakların ve operasyonun buna hazır olması, “biz kızımızı herkese vermeyiz önce anlaşıp anlaşamadığımıza bakalım” 🙂  vs. derken, uzunca bir flört sürecinin sonunda bir hayal daha gerçekleşiyor.

Bundan sonrası basit bir şirket satın alma operasyonu da değil, Project House’un bir süredir yatırım yaptığı, şimdilik yeni nesil reklam ajansı diye basitleştirerek anlatabildiğimiz oyun planının global arenaya çekilmesi. Yabancıların buraya gelmesi değil, bizim kaslarımızın küresel bir operasyona bilfiil değer katması. Dönüşümün, yeni mahsullerini yaratırken dünya çapında bir ölçeğin içerisinde gerçekleşmesi. Tutkuların, başkaları tarafından da paylaşılması.

Kuralların neredeyse her gün yeniden yazıldığı veya yenilerinin oluştuğu bir endüstrideyiz. Reklam sektörü  klasik ajans yapılanmasını yine, yeniden sorguladığı bir dönemde. Biz de tam bu konuları sorgularken, bizimle vizyonu birebir  örtüşen Havas grubu ile tanışmıştık.

Merkezde dijital olmalı diyorlardı.  Sadece dijitalde kalmak da, sadece offline düşünmek de yanlış dedik, daha ilk dakikada aynı dili konuştuk.

Convergence diyorlardı, yakınsamadan bahsediyorlardı.  Sadece ekran değişir, tüketiciyi anlamak bakidir dedik, bu cümlelerin aynısını global bir organizasyondan da duyduk, daha da önemlisi, müşterileri de bunun Euro RSCG Worldwide ile hayata geçtiğini söylüyordu.

HAVAS holding’in altındaki Euro RSCG Worldwide organizasyonu, tüm operasyonlarında “digital @ the core” tanımlamasını pratikte uygulamayı başarabilmiş bir yapı ve şimdi sırada Türkiye var…“Digital centricity”yani dijital merkezli olmak önümüzdeki dönemin lüksü değil, gerek şartı!

Yaptığınız kampanyanın dijital ayağını da sakın unutmayın basitliğinde bir yaklaşımdan bahsetmiyoruz!

Mecralar arası düşünmemiz gerekiyor. Internetten de bahsetmiyoruz, internet zaten hayatımızın içinde, daha da fazla olacak. Disiplinlerarası bir yaklaşımla, reklamcılığın doğasındaki değişimden bahsediyoruz! Reklam filmi senaryosu ile veritabanı madenciliği aynı çatı altında, dünya üzerinde çok az ajansta konuşulabiliyor!  Bütün departmanlar bir araya gelince de, markalarımız için tam anlamıyla disiplinler arası bir iş çıkartıyoruz. Ve bu disiplinlerin kuralları her gün değişiyor, herhangi bir ajansı 11 yıl önce kurmuş olmamızdan daha önemli bir şey var: o ajansı en az 11 kere yeniden kurabilmek!

Project House’un global bir iş ortağına sahip olması ve global  adımları atması, bundan sonra gözümüzü yurtdışına dikmemiz, ajans yapılanmasında yeni bir ırk diyebileceğimiz modellleri Türk reklamverenleri ile tanıştıracak olmamız, bize müthiş bir heyecan veriyor. Uykuyu unutturan bir heyecan… 11 yıl önce ajansı kurduğumuz ilk günkü adrenalin seviyesini geri getiren bir heyecan…

Bu hayal mahsülünü ortaya koymak için bizimle yürüyen başta Project House’un emekçilerine, müşterilerimize ve yorgun bir günün sonrasında omzuna başımızı yaslayabildiklerimize ne kadar teşekkür etsek az.

En önemli kişisel teşekkürlerden biri de, ortaklarıma. Beraber düşünmeyi ve üretmeyi bilmeyenlerin çoğunlukta olduğu bir coğrafyada, sadece iş yapma değil, aynı zamanda dost olma ve çok iyi vakit geçirme fırsatını 11 yıldır, ilk gün olduğu gibi sürdürebilmenin keyfini yaşattıkları için…

Project House yeni hayal mahsulleri yaratmaya devam edecek. Hayal mahsulleriniz bol olsun!

Serhat Akkılıç, Yönetici Ortak

Project House
A Member of Euro RSCG Worldwide

This Post Has 4 Comments

  1. Sektorun onculerinden olan ve daima yenilikciligi benimseyen, yaptigi her iste sektoru bir adim daha ileri goturmeyi hedefleyen Project House’un elde ettigi bu konumu hak ettigini dusunenlerdenim. Bir donem sona ermiyor tam tersine yeni bir donem basliyor. Bir zamanlar az da olsa katki saglamaya calistigimiz sirketin bugunlere geldigini gormek bizler icin de gurur verici :). Umarim herkes icin hayirli olur, tekrar tebrikler.

    Sevgilerimle

    1. Metin çok teşekkürler, aynen dediğin gibi, yepyeni bir dönem başlıyor. Ajansı bugüne kadar getirmemizde emeği olan tüm arkadaşlarımıza,çalışan veya “alumni” farketmez, müteşekkiriz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top
Search