Skip to content

TED, TEDx ve TEDxReset Üzerine…

TEDX_RESET_MINIBu yazıya başlamadan önce, dünyayı değiştirmek üzerine yazdıklarımı tekrar okudum.
TedxReset 14 Ocak’ta hayat buldu.
Organizasyonla ilgili o kadar çok şey yazıldı çizildi ki, benim o günle ilgili bilgi vermem şu saatten sonra çok da anlamlı değil, TEDxReset hakkında konuşulan hemen hemen her şeyi, www.tedxreset.com adresinden, fotoğraflara Flickr hesabımızdan videolara ise şu an için vimeo‘dan ulaşmanız mümkün. Bu konuda yazan, “Tweet”leyen, “FF”leyen, bloglayan, seven, eleştiren, resetleyen herkese çok teşekkürler!

Şu anda kadar pek çok organizasyonda bazen sahnede bazen de arka planda yer almıştım. Hayatımda hiçbir organizasyon, bana TEDxReset’te olduğu kadar farklı düşünceler ve insanlarla tanışma imkanı vermedi. Lakis Gavalas’tan Defne Koryürek’e, Brigit Lohman’dan Oruç Güvenç’e kadar tüm konuşmacılarla ekip olarak önemli miktarda vakit geçirdik. Katılımcıları bilemiyorum ama ben bu süreçte RESET’ledim! Ve bunun bir kereye mahsus olmaması gerektiğini, insanın kendisini periyodik olarak, farklı alanlarda RESET’lemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla önümüzdeki dönemde de TEDxReset markası, TED ruhunu yaşatmaya devam edeceği gibi  sizler için yeni sürprizler de düzenleyecek!

Aldığımız geri bildirimleri değerlendirdiğimizde, elbette gelişime açık tarafları  olmakla beraber -hatta çok da mütevazi olmayı gerektirmeyen bir şekilde!- TEDxReset kulvarının doğru bir yol olduğunu algıladık. Elbette öğrenecek, daha iyi yapılabilecek çok şey var ve tüm geribildirimleri en ince detaylarına kadar değerlendirdik, değerlendiriyoruz.

TEDxReset’ten önce ve sonra başka TEDx organizasyonları da oldu. Her biri bu alanda emek verdi ve herkes eminim elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı. Bu alanda emek veren tüm “TEDster” ve “TEDxster”’lara çok teşekkürler, ellerinize, aklınıza sağlık.

Tüm bu organizasyonların birbirlerine rakip değil, Türkiye’de paylaşılmaya değer fikirlerin çoraklığını bize unutturacak ve birbirlerini olumlu veya olumsuz anlamda etkileyen, birbiriyle ilişkisi olan, toplamda TED ve TEDx markalarının sorumluluğunu alan girişimler olduğuna inanıyorum. Bu sorumluluk, doğal olarak başta TED kurallarına uymak ve TED ruhunu Türkiye’de doğru şekilde yaymak açısından da omuzlarımızda.

Bence TEDxReset, Türkiye’de TED ruhunun doğru olarak anlaşılması için de önemli bir noktada. TED markası, hiçbir ticari kurumun sahiplenmesine izin verilmeyen bir marka. Sadece bu amaçla,  işin içinde olan tüm arkadaşlarımız gibi biz de Project House olarak ticari markamızı bu işten ayırmak için özen gösterdik, işin tam kalbinde ajans olarak olmamıza, RESET konseptini ortaya çıkarmamıza rağmen, tüm sponsorlar gibi durmayı bildik. Zira,belki de naif bir şekilde, ticari bir kurumun TEDx markasını sahiplenmeye hakkı olmadığına inandık, bu aynı zamanda ABD’deki TED ekibinin de – tabii ki tüm dünyada takip etmesi çok kolay olmasa da- altını çizdiği, önemli bir kural.

Bu yazımı okuyan TEDx severlere bir de çağrım var. Başta sevgili Ali Üstündağ olmak üzere tüm TEDxReset ekibi olarak aylardır TED ve TEDx sahnesinde paylaşılmaya değer olan fikirlerin ve insanların peşindeyiz. Gerçekten paylaşılmaya değer bir fikriniz ve TED’in 10 emrine uymaya sözünüz varsa, www.tedxreset.com‘dan bize ulaşın.onemir

Türkiye’de paylaşmaya değer fikirleri daha çok tartışmak ve daha çok resetlenmek dileğiyle!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top
Search