II - Hangi İnsan? Eğer bu yazı dizisinin ilk bölümünü okumadıysanız, buradan başlamak isteyebilirsiniz. Herhangi…
Sosyal Medya Yönetimi Kimin İşi?
Geçtiğimiz Mayıs ayında Webrazzi “Sosyal Medya Yönetimi Kimin İşi?” diye sormuştu; Markaların mı Ajansların mı? İlgili yazıda pek çok görüş vardı ve konu enine boyuna tartışılmıştı. Ancak reklamveren tarafında hala “biz bu işi bir stajyerle içimizde çözeriz” yaklaşımının olduğunu -maalesef- gözlemliyoruz. Marka tarafındaki spesifik dünyaya daha hakim olmanın verdiği yanılsamayla, “bu konu reklamveren bünyesinde çözülmeli” diyen dostlarım için, konuyla ilgili görüşlerimi bir kere daha burada belirtmek istedim.
Kendi beyin ameliyatlarını kendileri yapmak isteyen markalar tabii ki olacaktır, ama bu dünyanın tüm fırsatlarını planlı olarak değerlendirmek isteyen kurumlar, işin bir kısmını kendi içlerinde yapsalar da mutlaka bir ajans yapısından destek almaları gerekecek.
Sosyal Medya’nın kurum içi operasyonlarına kilitlenmesi gereken müşteri ilişkileri yönetimi alanı, Sosyal CRM’in kurum içindeki operasyonel tarafı, topun kuruma düştüğü yerler olabilir. Ancak bu durum bir ajans ile çalışmamak gibi radikal bir karardan ziyade, bu dikey alanlara odaklı iç kaynak kullanımına gidip, diğer alanlarda bir iş ortağına ihtiyaç duymayı gerektirebilir.
Sosyal medyanın marka için kullanımı tek düzlemli bir oyun alanı değil. Pek çok farklı yetenek setlerini (strateji, yaratıcı fikir, yayıncılık yeteneği, camia yönetme, kriz yönetimi, teknoloji geliştirme…) marka tarafında istihdam edip uzmanlaşmak, kurumsal yapılarda bu ruhu yaşatmak çok kolay olmadığı için ajans yapısına ihtiyaç kaçınılmaz.
2009 yılından beri adını koyarak Sosyal Medya hizmeti veriyor Project House. Ajans içinde bir ajansı var, Project House Social. Tek bir sebebi var böyle ayrı bir yapı kurmamızın: Dijital merkezli bir reklam ajansının odağı bile yeterli olmuyor bu alanın hakkını vermeye!
İşi dijitalde olan bir kurum bile böyle yapıyorsa, “bu iş en iyi in-house çözülür” diyen reklamverenlere -öğrenme eğrisinde vakit kaybedip, rekabete top çaldırmak gibi tehlikeleri bırakın bir yana- sadece konuyla ilgili gelişmeleri doğru yorumlayarak takip etmelerinin bile artık mesleki bir odaklanma gerektirdiğini nacizane hatırlatmak isterim.
Elbette kendi beyin ameliyatlarını yapıp yapmama kararı, yine ve hep, markalarındır 🙂
Serhat Akkılıç
Yönetici Ortak
Project House
Serhat Abi yazdıklarına katılıyorum, elinize sağlık. Sosyal medyanın sunduğu imkanlardan istifade etmek isteyen firmaların ve sosyal medya üzerinde iş geliştirmek isteyen ajansların içerisinde bulundurması gereken yetenek setleriyle ilgili detaylı bir yazı paylaşmıştım blogumda, yaklaşık bir sene önce; paylaşmak istedim:
http://vadiefe.com/sosyal-medya-uzmanligi-nasil-olculur/
Sözün özü, çok farklı disiplinlere hakimiyeti gerektiren, stratejik bir iş. Markalar içerisinde de 3rd party’ler ile iyi entegre olacak, pazarlama iletişimini iyi bilen ve mümkünse dijital mecralar konusunda kullanıcı olarak bile olsa fikir ve tecrübe sahibi kişilerle iyi entegre olunabilir.