Skip to content

İnteraktif Pazarlama Trendleri 2009

2009’da İnteraktif Pazarlama Trendleri

1999 yılında, Time dergisinin 20. yüzyılın en etkili isimlerinden biri olarak seçtiği ünlü modacı Coco Chanel, en son trendlerle ilgili görüşü sorulduğunda “moda geçici, tarz kalıcıdır” demişti.

Yılın neredeyse her günü yepyeni bir kavramla karşılaştığımız interaktif pazarlama sektöründe, modayı takip etmek yerine marka için işe yarayacak gelişmelere odaklanmak pazarlama profesyonelleri için her geçen gün daha da zorlaşıyor. Project House ekibi olarak, 2009’da interaktif pazarlama kartopunu büyütecek gelişmeleri bu amaçla aşağıdaki gibi hap haline getirdik.  Project House’dan hepinize sağlıklı ve mutlu bir 2009 diliyoruz!

Serhat Akkılıç

Yönetici Ortak
Project House

2009’da İnteraktif Pazarlama Trendleri

–          2009’a girerken, makro ekonomimize pek de teğet geçmeyen bir negatif ekonomik dalganın etkisiyle geleneksel pazarlama iletişimi yatırımlarını kesme eğilimi artıyor. Ama interaktif pazarlama için bunun tam tersi geçerli! İnteraktif pazarlamaya daha fazla bütçe ayırmak, markalar için daha cazip olmaya başlıyor ve 2009’da bu trend artarak devam edecek. Özellikle yatırımın geri dönüş(ROI) oranlarının net olarak görülebildiği interaktif pazarlama iletişimi araçları, 2009’da geleneksel pazarlama iletişimi mecralarına kıyasla daha da fazla bir kurtarıcı olarak algılanmaya başlayacak. İnteraktif mecra, 2009’da daha da kalabalıklaşacak, bu sebeple markanız için daha planlı ve entegre bir interaktif iletişim stratejisi gütmeniz gerekecek.

–          İnteraktif pazarlamanın bütçelerde daha fazla yer alması, reklamverenin uzun vadeli stratejiler oluşturmasına yol açacak. Ajansların stratejik olarak yol göstermesi ve harcanan bütçelerin karşılığında elde edilen sonuçların daha net paylaşılması gerekecek. Harcadığı paranın karşılığını aldığını gören reklamverenlerin yatırımlarının interaktif pazarlama alanında ivmelenerek artmasını bekliyoruz.

–          Türkiye için en önemli gelişmelerden biri, IAB Türkiye’nin online reklamcılık ölçümlemesi konusunda 2008 yılı içerisinde yaptığı çalışmaların 2009 yılında hayata geçirilmesi olacak. Project House’un Yönetim Kurulu seviyesinde interaktif ajans olarak destek verdiği IAB Türkiye’nin hangi mecranın ne kadar trafik aldığını objektif olarak söyleyebilecek olması, reklamveren tarafında uzunca bir süreden beri beklenen bağımsız ölçümleme konusuna –umarız ki- kalıcı bir çözüm getirecek. Ölçümleme ile ilgili ilk rakamların 2009 yılının 6. ayından sonra elimizde olacağının haberini de şimdiden verelim.

–          Online medya reklamlarında gelişen teknolojik altyapılar, mecraların yurtdışı teknoloji ortakları ile işbirlikleri, zengin içerikli (rich media) banner uygulamalarını çok daha fazla sayıda görmemizi sağlayacak. Kullandığımız mecralarda, tüketicilerin dikkatini daha fazla çekecek olan video reklamlar, yüksek boyutlu flash banner uygulamalar online medya yatırımlarımızın karşılığını daha fazla almamızı sağlayacak.

–          “Müjdemizi isteriz! Sosyal medya 2009’da daha da önemli olacak” diye başlayan yorumları gecikmiş bir naiflik örneği olsalar da elbette kaale alınız, ama sosyal medya artık webin ta kendisi olmaya başladığı için, bunu 2008’de bir trend olarak inceleyip markanıza bir strateji çizmediyseniz, 2009 yılında olanlara seyirci kalma ihtimaliniz var. İçerik üretmeye muktedir tüketicilerin, ürettikleri bu içeriğin marka tercihlerinde en çok güvenilen faktör olduğu artık araştırmalarla da kanıtlandığına göre, fazla söze gerek yok! Hala sosyal mecralarda bir şey yapmadıysanız, öğrenme eğrisinde bir yerden başlamak için 2009 yılı önemli. Sakın unutmayın, sonuçlarından memnun olmadığınız bir sosyal ağ projesi bile, eğer dikkatli planlanıp ölçümlenirse size çok şey öğretir, bir sonraki kampanyanızdaki başarı şansınız artar!

–          Krizin gölgesiyle Türkiye’deki cep telefonu değiştirme sıklığı azalsa da, 2008’de doludizgin giden internet yetkinliğine sahip cep telefonları 2009’da hayatımızda daha çok olacak. Daha büyük ekranlar, kişisel bilgisayar kadar rahat internette gezebilmek artık yeni cep telefonlarındaki en önemli özellikler! Iphone’un en önemli özelliği olan internet üzerinde yaşaması hızla gelen rakiplerinin de benimsediği bir endüstri standardı olacak.

–          Olur da yanlışlıkla(!) operatörler  2009 yılında tüketicilerdeki “cepten internete girmek pahallıdır” algısını (ve gerçeğini) yıkmayı bir iş önceliği haline getirirse, 3G’nin hız deneyimiyle beraber çok daha fazla web içeriğinin cepten tüketileceğine ve üretileceğine  şahit olabiliriz. Mobil reklâm ve pazarlama sıçrama yapabilir.

–          2009’da pek çok pazarlama profesyonelinin, markasıyla ilgili interaktif mecralarda ne söylendiğini sistematik olarak takip etmek yönünde ilk adımı atacağını düşünüyoruz. 2008 yılında genel olarak olana bitene hayıflanmak yönündeki davranış, 2009’da “en azından düzenli olarak gözlemlemeliyiz” yaklaşımına dönüşmeye başlayacak.  TV, basın ve diğer mecralarda medya takibi yapan birçok markanın sosyal mecraları da takip etmeye başlayacağını, bu yönde primitif de olsa atılan adımların ilk önce TV ve yazılı mecraları takip etme alışkanlıklarıyla şekillense de, 2010’a doğru sosyal medyanın doğasına uygun salt medya takibinin dışına çıkan yaklaşımların yerleşmesi muhtemel. Sizin markanız hakkında sosyal mecrada ne söylendiği ile ilgili herhangi bir hazırlığınız var mı?

–          Turkcell konuma dayalı hizmetlerde iş ortaklarına önemli fırsatlar sağlayacağı için özellikle sosyal ağların üzerinde yürüyen projeler 2009’da hayatımıza girecek; arkadaş bulma hizmetleri ve yetişkinlere yönelik diğer hizmetler LBS (location based services) güdümünde önemli atlamalar yapabilir. 2009’da bu yıl olduğu gibi doludizgin devam edecek advergaming projeleri ve markayla eğlenceyi birleştiren kurgular, konuma dayalı mobil teknolojilerle bambaşka bir kimliğe bürünebilir!

–          Geç de olsa, 3G sonunda geldi, 2009’da da hayatımızın içine girecek. En çok kazanan, en iyi içerik sahibi olacak. Pazarlama dünyası “ben 3G’yi nasıl kullanırım” diye daha çok düşünürken, 3G’nin tüketici ve marka tarafına yansıyan fiyatları, katma değerli hizmetlerin kitlesel penetrasyon başarısı için önemli bir kriter olacak.

–          Türk iş dünyasının sosyal ağların ne olduğunu daha iyi anladığı bir yıl geçireceğiz. XING, Linkedin gibi ağların kullanım oranı daha da artacak. Özellikle de beyaz yakalılar arasında kriz etkisiyle işten çıkarılma oranları artarsa, kariyer fırsatları için en önemli mecra kariyer sitelerinin yanısıra iş odaklı sosyal ağlar olacak. Pazarlama profesyonelleri açısından bakıldığında, B2B bir hedef kitleniz varsa iş ağlarını bir mecra olarak 2009’da daha dikkatle takip etmenizi öneririz.

–          E-mail Marketing bu yıl da kendi içinde evrimini sürdürecek ve daha da vazgeçilmez olacak. Gelişen mobil cihazlar nedeniyle, e-mail okuma şekil ve alışkanlıkları da değişecek. E-posta artık bilgisayar ekranı kadar mobil cihazların ekranlarından da takip edilecek. İnteraktif pazarlamanın “olmazsa olmaz”larından birisi olan E-mail Marketing’de, “herkese toplu bir e-bülten gönderelim” düşüncesinden sıyrılıp hedefe odaklı, segmente ve önceki kampanyalardan aldıkları sonuçları inceleyip öğrenilenleri bir sonraki kampanyalara uygulayabilen kurumlar başarılı olmaya devam edecekler.

–          Enflasyon artacak! Arama motorlarındaki tıklama başına maliyetlerin enflasyonundan bahsediyoruz! Uzunca bir süredir hizmet verdiğimiz müşterilerimize Google Network’ündeki tıklama başına maliyetlerin artış trendinde olduğunu detaylarıyla anlatıyorduk, Jupiter Research global olarak tıklama başına maliyetlerin 2008’de %20 arttığını, 2009’da da artışın devam edeceğini açıkladı. Ekonomik yavaşlama, markaları daha maliyet etkin iletişim çözümlerine yöneltirken, “altına hücum”un bir benzeri anahtar kelimelere hücum olarak yaşanacak 2009’da. Pazarlama profesyonelleri için sonuç –şu anda haddinden fazla düşük olan- interaktif mecradaki kişi başına ulaşım maliyetlerinin artışa geçmesi olacak.

–          2009’da arama motoru mecrasındaki rekabetin kızışacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Arama Motorlarında Optimizasyon’a (SEO) verilen önem ve harcanan bütçeler de doğru orantılı olarak artacak. Markanızın internet üzerindeki yatırımlarını planlarken artık internet trafiğini yönlendiren en önemli araç olan arama motorları üzerindeki stratejilerini de çizmeniz gerekecek. Akıllı rakiplerlerinizin şimdiden başladığına emin olabilirsiniz.

–          Arama motorları üzerindeki pazarlama uygulamalarında 2008 yılında yeni görmeye başladığımız Gadget Ad uygulamalarının, 2009 yılında tam anlamıyla kullanılmaya başladığını göreceğiz. Bu yeni mecra kullanımları, kendi yapılarına uygun ölçümleme kriterlerinin anlaşılmasıyla birlikte interaktif pazarlama alanında markalar için farkı yaratan uygulamalar olacaklar.

–          2009 her zamankindan daha fazla sonuca odaklı düşünecek olan pazarlama profesyonellerinin “Cost Per Acquisition – CPA ” v.b. performans bazlı reklâm modellerine daha sıcak bakacakları bir yıl olacak.

–          Web analytics, kıymete binecek! Web sitenizdeki tüketici davranışlarını anlamak ve bunu işinizin sonuçlarına etki ettirecek şekilde yönlendirebilmenin, çoğu zaman interaktif mecralarda para harcamaktan daha önemli olduğu, internetin potansiyeline kıyasla en az ölçümlenen mecra olduğu gerçeği, 2009’da biraz daha ortaya çıkacak.  Pazarlama profesyonelleri, gerçek ölçümlemenin (görünürlük ve tıklama gibi rakamların ötesinde) ne olduğu konusunda ajanslarını ve kendilerini daha fazla sorgulamak durumunda kalacaklar!

Bir çok küçük e-ticaret sitesinin (eğer makro bir yardım paketi almazlarsa) olumsuz ekonomik şartlar sebebiyle hayatına son vereceği 2009 yılında tüketiciler alışverişten önce en önemli mecra olarak interneti görecekler ve en önemlisi 2009’da tüketiciler daha fazla online olacaklar. Ekonominin genel durumunun da etkisiyle tüketici -özellikle kendi bütçesine izafen önemli gördüğü – tüm alışverişler öncesinde internetten mutlaka arama ve araştırma yapacak.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top
Search